FAQ
HOE BEREID JE MATCHA THEE?
We stellen drie snelle manieren voor om matcha te bereiden. De eerste is de traditionele bereiding van matcha in een theekom met een chasen-klopper, waar je HIER meer over kunt lezen. Matcha kan ook bereid worden in een mok of in een theekom met melkopschuimer. De derde optie is om matcha in een shaker of in een fles te bereiden – voeg gewoon matcha toe aan de vloeistof en schud krachtig gedurende 30 seconden.
Wordt matcha bereid als gewone thee?
Matcha is gemaakt van geroosterde Sencha groene theebladeren. Het wordt bereid door het poeder in vloeistof op te lossen, net als cacao. Matcha hoeft niet getrokken te worden zoals traditionele bladthee. Het is direct na het uitschenken klaar om te drinken. We raden af om matcha in theezakjes te kopen, omdat ze hun doel niet dienen. Echte Matcha is verkrijgbaar in poedervorm, zodat niet alleen de infusie, maar ook de gemalen theeblaadjes gedronken kunnen worden – dat is de essentie van Matcha.
Op welke temperatuur moet matcha worden bereid?
De optimale temperatuur voor het water dat over de matcha wordt gegoten, ligt rond de 80°C. Gebruik hiervoor een waterkoker met temperatuurmeter of kook het water 5 minuten. Matcha mag niet worden doordrenkt met kokend water, omdat het hierdoor een deel van zijn voedingsstoffen verliest. Matcha kan echter ook worden bereid bij lagere temperaturen onder 80°C of koud.
Hoeveel Matcha heb ik nodig voor één portie?
De optimale hoeveelheid Matcha is ongeveer 1,5 g per 200-250 ml vloeistof.
Kun je matcha zoeten? Verandert het toevoegen van dranken en vloeistoffen (sap, melk) aan matcha de eigenschappen?
Matcha met toevoegingen behoudt bijna dezelfde eigenschappen als zonder toevoegingen. Voorwaarde is een infusietemperatuur van niet meer dan 80°C. Volgens sommige onderzoeken verstoren dierlijke eiwitten zoals bijvoorbeeld koemelkeiwit (caseïne) de opname van antioxidanten, daarom raden we aan om plantaardige dranken te kiezen bij het bereiden van matcha met melk. Populaire zoetstoffen zoals witte suiker, bruine suiker, honing, ahornsiroop, agavesiroop en xylitol veranderen de eigenschappen van matcha niet, ze verhogen alleen het caloriegehalte van de drank.
Wat is Matcha Latte en hoe maak je het klaar?
Matcha Latte smaakt niet hetzelfde als Caffè Latte, maar is wel een beetje vergelijkbaar. Dit is een van de meest populaire matcha-drankjes. Traditioneel wordt Matcha Latte geserveerd met opgeschuimde melk en een zoetstof zoals suiker of honing. Matcha Latte smaakt romig en dessertachtig.
Kan matcha ook koud gedronken worden? Hoe bereid je het in deze vorm voor?
Matcha kan gedronken worden bij elke temperatuur tot 80°C, dus ook met koud water of melk. Deze bereidingswijze is hetzelfde als bij hete matcha – gewoon krachtig mengen met de gewenste vloeistof. Soms is het moeilijker om schuim en een romige consistentie te krijgen bij lage temperaturen, maar maak je geen zorgen, de smaak is nog steeds hetzelfde.
Is het bezinksel in de theekom normaal?
Het bezinksel in de theekom is onopgeloste matcha die op de grond is gevallen. Dit is een natuurlijk en onschadelijk proces. Om van het bezinksel af te komen, moet je de matcha opnieuw goed mengen met de vloeistof. We raden aan om een Chasen-garde van bamboe of een melkopschuimer te gebruiken.
Hoe kom je van klontjes in matcha af?
De klonten zijn het resultaat van het onjuist mengen van matcha met water of een andere vloeistof die is gebruikt om de drank te maken. Om klontjes te voorkomen raden we aan om het poeder zo goed mogelijk te roeren of de matcha vooraf door een fijne zeef te zeven. Als je matcha koud bereidt, kun je de thee eerst oplossen in warm water en daarna koude melk of water en ijs toevoegen. Dit garandeert dat er geen klontjes in de matcha ontstaan.
Hoe bereid je de andere Moya-theesoorten?
Op de verpakking van elke thee staan instructies en de tijd voor het trekken van thee.
ACCESSOIRES
Heb ik alle benodigdheden nodig om matcha te bereiden?
De traditionele accessoires die op de site beschikbaar zijn, vergemakkelijken de juiste voorbereiding van matcha enorm en vergroten het plezier van het ritueel. Deze omvatten: Chasen – bamboe klopper, Chashaku – bamboe matcha maatlepel, Matchawan – theekom en Naoshi – chasen standaard. Er zijn ook alternatieve manieren om matcha te bereiden, zoals: matcha bereiden in een kopje met een melkopschuimer of matcha samen met de vloeistof schudden in een shaker. Welke methode je ook kiest, het bereiden van matcha duurt minder dan een minuut. Het meest waardevolle accessoire om mee te beginnen, is om een Chasen bamboe klopper te kopen.
Hoe maak je de accessoires van bamboe schoon?
Bamboe accessoires moeten worden schoongemaakt met warm water. Ze zijn niet vaatwasser bestendig. Spoel de bamboe Chasen klopper na elk gebruik af en zet opzij om te drogen. De Chasen mag niet in een luchtdichte verpakking gedaan worden. Als de klopper bijzonder vuil is, kun je hem een hele dag in een kopje warm water (met alleen het handvat naar buiten stekend) laten weken. Het warme water lost het matcha-residu op dat zich tijdens het bereiden van Matcha thee heeft opgehoopt. Spoel de klopper vervolgens grondig af met warm water en zet opzij om te drogen.
Hoe maak je het keramiek schoon?
Reinigingsadviezen worden gegeven op de betreffende productpagina. Als de kom niet vaatwasmachinebestendig is, kunt u het wassen met een spons en afwasmiddel. Houten theekommen moeten direct na gebruik met warm water worden schoongemaakt, niet in de vaatwasser.
EFFECTEN VAN MATCHA
Wat is het verschil tussen matcha en andere groene theesoorten?
Bladthee wordt meestal geconsumeerd als een infusie. Je drinkt dus wat de bladeren in het water afgeven. Bij matcha daarentegen hebben we te maken met theeblaadjes in poedervorm die na oplossen in vloeistof in hun geheel worden geconsumeerd. Dus als je matcha drinkt, drink je de bladeren erbij. Zo komen alle voedingsstoffen die het bevat in het lichaam terecht. Dit is het verschil tussen Matcha en andere groene theesoorten.
Matcha is vele malen sterker dan bladthee.
Kan Matcha helpen bij het afvallen?
Groene thee en matcha kunnen een manier zijn om toe te voegen aan je dagelijkse voeding en te helpen bij het afvallen. Voor mensen met overgewicht of stofwisselingsziekten raden we aan vooraf een voedingsdeskundige te raadplegen. Meer over dit onderwerp vind je onder STUDIES.
Is matcha in desserts ook gezond?
Matcha is een van de gezondste toevoegingen aan desserts omdat het de stofwisseling en vertering van vetten en suikers in desserts versnelt. Houd er echter rekening mee dat het zijn eigenschappen verliest wanneer het in contact komt met te hoge temperaturen, dus het is niet geschikt als supplement voor zoetigheid dat moet worden gebakken of bereid bij temperaturen boven 80°C.
Hoeveel cafeïne zit er in matcha? Kun je het op elk moment van de dag drinken?
Een portie Matcha (ca. 1,5g) bevat ongeveer 68 mg cafeïne, dus Matcha drink je het beste in de eerste helft van de dag. Door het gehalte aan L-Theanine komt de cafeïne in matcha geleidelijk vrij, waardoor de concentratie soepel verloopt en de energie een paar uur na het drinken niet plotseling daalt. Het stimulerende effect is het sterkst tot 2 uur na consumptie.
Welk type Matcha bevat de meeste voedingsstoffen?
De Premium thee gemaakt van de jongste bladeren bevat de meeste polyfenolen en de meeste cafeïne, gevolgd door Matcha Traditional thee, Matcha Daily thee en Matcha Culinary.
Welke van de vier soorten Matcha heeft het meest stimulerende effect?
Matcha Premium thee bevat de meeste cafeïne.
Is het effect van matcha vergelijkbaar met dat van yerba mate?
Matcha en yerba mate komen van twee verschillende planten. Wat ze gemeen hebben, is hun cafeïnegehalte en stimulerende effecten. Het gehalte aan L-theanine in Matcha, een aminozuur met ontspannende eigenschappen, matigt en verlengt de effecten van cafeïne. Na het genieten van matcha ontstaat er een “wake-up effect” dat, in tegenstelling tot de cafeïne in yerba of koffie, enkele uren aanhoudt en niet eindigt in een plotseling energieverlies.
HOE BEGIN JE MET HET DRINKEN VAN MATCHA?
Met welke Matcha moet ik beginnen?
De meest veelzijdige matcha is Moya Matcha Traditional Tea. Het heeft een matige bitterheid en een uitgesproken umami-smaak. Het is geschikt om te drinken met water, melk en in de vorm van matcha lattes en cocktails. Als het de juiste blijkt te zijn, kun je matcha Daily thee proberen, die een hogere mate van bitterheid heeft. Als de Matcha Traditional Tea echter te bitter voor je is, raden we je aan om de Matcha Premium Tea te proberen, die de fijnste smaak heeft.
Welk type Matcha past bij mij?
Voor veeleisende matcha-kenners raden we de Premium matcha-thee van de eerste oogst aan, die ideaal is om met water te drinken en de meeste voedingsstoffen bevat. Voor het drinken met melk of water raden we Matcha Traditional aan. Matcha Daily thee is een goede aanvulling op havermout en smoothies. Matcha Culinary is ontwikkeld voor desserts en ijs en raden we vooral aan voor gebruik in horecagelegenheden.
Hoe lang duurt het voordat Matcha-drinken effecten laat zien?
De verhoogde energie en het concentratieniveau zijn direct voelbaar, net als na het drinken van een kopje koffie. Matcha passeert snel de bloed-hersenbarrière om de concentratie onmiddellijk te verbeteren. Dit effect houdt enkele uren aan na consumptie. Matcha versnelt de spijsvertering net zo snel. Eigenschappen van Matcha.
Hoe kan je wennen aan de smaak van matcha?
Voor degenen die net aan hun matcha-avontuur beginnen, lijkt de smaak misschien specifiek.
Om er sneller aan te wennen, is het de moeite waard om matcha te consumeren met plantaardige melk of als toevoeging aan andere dranken (bijvoorbeeld smoothies) en eten (bijvoorbeeld pap).
Welke matcha-accessoires moet je kopen om aan de slag te gaan?
Om je matcha-avontuur te beginnen, raden we aan om in ieder geval een Chasen te kiezen, dit is een handgemaakte bamboe klopper. De Chasen wordt gebruikt om matcha te bereiden volgens de Japanse traditie, waardoor het poeder goed oplost in water. Matcha bereiden met behulp van een chasen duurt maximaal een minuut en is op zich al een uiterst ontspannende bezigheid. Voor de volgende stappen raden we aan om een matchawan (keramische theekom), een chasen-standaard en een bamboe chashaku-lepel aan te schaffen.
KWALITEIT VAN MOYA-THEE
Waarom is het de moeite waard om Japanse matcha of thee te kiezen?
In Japan is de matcha- en theecultus gekoppeld aan de eeuwenoude traditie van de theeceremonie, die op haar beurt weer gekoppeld is aan de Zen-filosofie. Japan staat bekend om zijn buitengewoon zorgvuldige benadering van de theeteelt. Matcha- en Moya-thee wordt geteeld en geoogst in kleine, door een familie gerunde, biologische theevelden, volgens oude Japanse tradities. Vervolgens worden ze ter plaatse verwerkt, hermetisch verpakt en in kleine batches verzonden. Daarna worden ze gekoeld bewaard om voldoende versheid te garanderen totdat ze het magazijn verlaten. Dit helpt al zijn eigenschappen te behouden en een hoog gehalte aan mineralen en antioxidanten te behouden.
Waarom is het de moeite waard om voor biologische thee of matcha te kiezen?
Biologische voeding is voeding (van plantaardige of dierlijke oorsprong) die is geproduceerd zonder gebruik van pesticiden en kunstmest, in harmonie met de natuurlijke cyclus van de natuur. Biologisch voedsel is vrij van gifstoffen en chemicaliën en de productie ervan vormt geen bedreiging voor de planeet omdat het op een duurzame manier wordt gedaan. Biologische grondstoffen zijn gecertificeerd, wat ook betekent dat hun pad bij elke bocht wordt gevolgd – van teelt tot verkoop.
Is matcha duur?
Als je een portie Matcha Daily thee (pak van 250 g) berekent, kost het ongeveer 22 cent, wat vergelijkbaar is met de prijs van een portie goede koffie of zelfs goedkoper. De prijs van Moya Matcha en Leaf Tea komt voort uit: de veeleisende, tijdrovende, beperkte biologische productie, certificering in Japan en Europa, transport, verpakkingskosten en koelopslag van Matcha.
Hoe weet ik zeker dat de matcha en moya thee zeker uit Japan komen?
We hebben de producten voorzien van informatie over hun herkomst. De CE-markering, die de biologische status van onze producten bevestigt, is een bevestiging van de informatie op de verpakking. Het hele traject van de thee wordt van teelt tot opslag nauwkeurig bijgehouden in het EU-TRACES-systeem.
Worden matcha- en moya-thee getest op pesticiden, zware metalen en radioactieve elementen?
Ja, zowel de matcha als de andere theeën worden er elk jaar op getest in Japan, direct nadat de bladeren van de plantage zijn geoogst.
Is het normaal dat matcha een zeesmaak heeft?
Als je matcha voor het eerst probeert, zul je misschien verrast zijn door de kenmerkende zeeachtige chlorofylsmaak die veel mensen associëren met zeewier, dat ook rijk is aan chlorofyl. Dat is normaal. Bij frequente consumptie van matcha wennen de smaakpapillen aan de smaak. Een goed idee om mee te beginnen is om de Premium matcha thee te nemen of matcha te mixen met plantaardige melk, want de Premium matcha thee smaakt het zoetst en meest delicaat.
Wat onderscheidt onze Matcha-gradaties?
Bij Moya bieden we 4 verschillende soorten Matcha aan: Premium, Traditional, Daily en Culinary. Deze soorten variëren in smaak en kleur en aanbevolen gebruik. Hier lees je meer over de verschillende soorten Matcha:
- Moya Matcha Premium
- Moya Matcha Traditional
- Moya Matcha Daily
- Moya Matcha Culinary
OPSLAG
Hoe moet je matcha en bladthee bewaren?
Matcha is erg gevoelig voor de zon en gevoelig voor hoge temperaturen, waardoor het zijn eigenschappen kan verliezen. Matcha moet worden bewaard in de originele verzegelde verpakking op een schaduwrijke, koele plaats, bij voorkeur in de koelkast. Bladthee moet ook op een koele, schaduwrijke plaats worden bewaard.
Hoe lang kunnen matcha en bladthee bewaard worden?
Matcha moet zo vers mogelijk worden gedronken, het smaakt het lekkerst drie maanden na opening van de verpakking. Bladthee blijft langer vers en aroma en smaak blijven tot een jaar na opening onveranderd. Op elke verpakking staat de houdbaarheidsdatum vermeld.
Kan ik matcha of thee drinken waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken?
Al onze theesoorten en matcha zijn twee jaar houdbaar. We raden af om verlopen producten te consumeren.
Matcha is zijn kleur kwijt, is het nog drinkbaar/eetbaar?
Dit betekent dat de matcha niet op de juiste manier is bewaard (bijvoorbeeld blootgesteld aan zonlicht en hoge temperaturen) en waarschijnlijk zijn ook andere eigenschappen verloren.
CONTRA-INDICATIES
Bevatten matcha- en moya-bladthee gluten of lactose?
Nee, matcha en alle Moya-theesoorten zijn 100% kruiden-, natuurlijk glutenvrije en lactosevrije producten.
Kunnen matcha- en bladthee gedronken worden door zwangere vrouwen en kinderen?
Cafeïnebeperking wordt aanbevolen tijdens de zwangerschap, dus zwangere vrouwen moeten een arts raadplegen voordat ze matcha drinken. Als vervanging uit ons assortiment kun je bladthee kiezen die weinig cafeïne bevat en veilig is om te drinken tijdens de zwangerschap. Deze omvatten Kukicha en Hojicha. Ook kinderen onder de 12 jaar dienen slechts een beperkte hoeveelheid cafeïne te consumeren.
Hoeveel matcha- of bladthee mag ik per dag drinken?
Het hangt allemaal af van de individuele gevoeligheid voor cafeïne en matcha. De gemiddelde aanbevolen hoeveelheid is 5 g per dag, wat ongeveer drie grote porties matcha is.
Kunnen mensen met hoge bloeddruk matcha en bladthee drinken?
Het is het beste om een arts te raadplegen of te kiezen voor thee met weinig cafeïne, waaronder kukicha en hojicha.
Kunnen diabetici matcha of bladthee drinken?
Het is raadzaam om een arts te raadplegen. Volgens sommige onderzoeken kunnen de voedingsstoffen in matcha een positief effect hebben op de bloedsuikerspiegel.
VERZENDING
Wanneer ontvang ik mijn bestelling?
Na de bevestiging van betaling verzenden wij het pakket binnen 2 werkdagen. Als de verzendzegel aangemaakt is ontvang je een email met de track & trace code om je pakket te volgen.
Hoeveel kost de verzending?
De verzendkosten worden berekend aan de hand van het adres waar de artikelen naartoe gestuurd moeten worden. Bij het afrekenen worden de verzendkosten berekend.