De rijkdom van het theekoninkrijk is van onschatbare waarde – er zijn honderden soorten thee, elk met een andere smaak, geur en eigenschappen. Veruit de meest populaire soorten zijn zwarte thee en groene thee. Wat zijn de verschillen tussen hen? Wie kiest voor groene thee en wie voor zwarte thee?
Beide soorten thee worden gemaakt van de bladeren van dezelfde plant – de Camellia Sinensis-theeplant, die voornamelijk in China en Japan wordt verbouwd. De verschillen tussen de verschillende soorten thee komen voort uit de manier waarop de theebladeren worden verwerkt. Het proces van het maken van bladthee begint direct na de oogst. De behandeling van de vers geoogste bladeren heeft de grootste invloed op de smaak en het aroma en wat voor soort thee er van wordt gemaakt – groene of zwarte thee.
verschillen in smaak
De bladeren voor de productie van groene thee worden vers geoogst in de drooginstallatie. Meestal worden ze daar niet later dan een uur na de oogst naar toe gebracht. Dit betekent dat de bladeren geen tijd hebben om te fermenteren, waardoor ze een zeer frisse, licht grasachtige smaak en geur krijgen. Gedroogde zwarte thee duurt langer om te maken dan het proces van groene thee hierboven. Direct na de oogst worden de bladeren die bestemd zijn voor de productie van zwarte thee onderworpen aan een fermentatieproces. De gefermenteerde bladeren hebben een veel intensere smaak met een uitgesproken diepte. Groene thee is daarom een aanrader voor wie houdt van verfrissende kruidensmaken en een delicaat, zoet aroma. Zwarte thee daarentegen wordt aanbevolen voor diegenen die de voorkeur geven aan een uitgesproken, diepe smaak met een rokerig aroma.
Eigenschappen van groene thee
Zowel groene als zwarte thee hebben een aantal waardevolle gezondheidsbevorderende en stimulerende eigenschappen. Maar wat zijn de verschillen in het effect?
Groene thee staat vooral bekend om zijn antioxiderende, afslankende en stimulerende effecten. Het is rijk aan theïne (de cafeïne die in thee wordt aangetroffen), waarvan het effect nog wordt versterkt door het gehalte aan L-theanine. Daardoor heeft het een zacht stimulerend en concentratieverhogend effect, is het licht stimulerend en geeft het vele uren energie vrij. Het heeft ook een afslankend effect dankzij het hoge gehalte aan catechinen, die het metabolisme versnellen door de activiteit van spijsverteringsenzymen te verhogen. Groene thee kan daarom worden aanbevolen aan diegenen die een slank figuur willen bereiken en voor wie een stimulerende en antioxiderende werking belangrijk is. Als je van de smaak houdt, moet je ook groene matcha-thee in poedervorm proberen. Je kunt onze originele recepten hier vinden.
Eigenschappen van zwarte thee
Zwarte thee heeft vergelijkbare effecten als groene thee, met kleine verschillen. Het heeft ook een antioxiderende werking, maar is iets zwakker dan die van groene thee. Zwarte thee heeft een nog hoger theïnegehalte dan groene thee. Dit maakt het stimulerende effect nog effectiever. Zwarte thee kan in de zomer als koude ijsthee worden gedronken en op winteravonden als verwarmend drankje. Interessant is dat zwarte en groene thee volgens onderzoek ook de ontwikkeling van tandbederf vertraagt. Het ondersteunt ook de hartfunctie en vermindert de kans op hartaanvallen.