Groene thee wordt over de hele wereld steeds populairder. Om echter van zijn smaak en effecten te genieten, moet het eerst goed worden gebrouwen. Dit is niet altijd zo vanzelfsprekend als het lijkt. Er zijn veel mythes over het brouwen van groene thee. Hoe zorg je ervoor dat het al zijn heilzame eigenschappen ontwikkelt? Daarover meer in dit artikel.

1. Gebruik geen kokend water!

Ondanks hun verschillen hebben alle Japanse groene theesoorten één ding gemeen: ze houden niet van kokend water. Water met een temperatuur hoger dan 90°C kan de gezondheidsbevorderende eigenschappen van het brouwsel aantasten of volledig vernietigen. Het trekken van de thee met te heet water leidt ook tot een verhoogde afgifte van tannines, wat leidt tot overmatige bitterheid en een remming van het cafeïne-effect. Het remmen van de werking met heet water doet dus de stimulerende werking van de thee teniet. Er zijn enkele soorten groene thee die met heet water kunnen worden gezet. Zo kan Hojicha, een gebrande thee met een rokerig aroma, worden getrokken met heet water tot 90 °C. Voor de meeste populaire soorten, zoals de verfrissende Sencha of de boterachtige rijstachtige Genmaicha, is een watertemperatuur van 70-80°C het beste. Interessant is dat het een temperatuur van rond de 80°C is die het antioxidantpotentieel van groene thee bevordert.

2. Let op de zettijd

De tweede belangrijkste parameter naast de watertemperatuur is de zettijd van de theebladeren. Dit varieert van groene thee variant tot groene thee variant. Het varieert van één minuut (bijv. voor Hojicha) tot vier minuten, bijv. B. voor de bereiding van Bancha, een gewone alledaagse thee in Japan, is nodig. De brouwtijd is belangrijk omdat deze de smaak van het brouwsel aanzienlijk beïnvloedt. Een te korte brouwtijd resulteert in een te waterige, flauwe smaak, terwijl een te lange brouwtijd resulteert in een onaangename bitterheid veroorzaakt door de overmatige afgifte van tannines. Vergeet niet om de theeblaadjes te verwijderen na het trekken van de infusie om overstappen te voorkomen.

3. Je kunt dezelfde bladeren meer dan eens gebruiken, maar…overdrijf het niet

Groene thee heeft als voordeel dat er meerdere porties van een heerlijke infusie gemaakt kunnen worden van dezelfde portie theebladeren. Je moet het echter niet overdrijven. Bij elke volgende infusie verliest de thee een deel van zijn eigenschappen en smaken. Ontdek dus het aanbevolen aantal infusies voor het type groene thee dat u bereidt. De meest voorkomende variatie is twee infusies, waarbij veel thee-experts aanbevelen om bijzondere aandacht te besteden aan de tweede infusie.

4. Kwaliteit is het allerbelangrijkste, maar kwantiteit is ook belangrijk

De laatste factor waarmee u rekening moet houden bij het zetten van groene thee, is de hoeveelheid theeblaadjes in verhouding tot de hoeveelheid water. Deze hoeveelheid varieert meestal tussen de 2 en 3 g per 150 ml water. Er zijn echter enkele uitzonderingen – in het geval van de bovengenoemde Bancha is het zelfs 4 g. Het is daarom de moeite waard om de op de verpakking aangegeven portie thee te controleren om te genieten van een infusie met een uitgebalanceerde smaak en perfect gedoseerde intensiteit.

Ten slotte moeten de volgende principes ingedachte gehouden worden:

1. Vergeet kokend water

Groene thee geeft de voorkeur aan watertemperaturen van 70-90°C. Je kunt ze bereiken door een waterkoker met thermometer te gebruiken of door de waterkoker ongeveer 10 minuten met kokend water te laten staan.

2. Laat de thee niet langer dan 3-4 minuten trekken

Anders word je verrast door een onaangename bitterheid.

3. Dezelfde bladeren kunnen maximaal 3-4 keer worden gebruikt

Daarna verliest de infusie zijn smaak en gezondheid bevorderende eigenschappen.

4. Let op de juiste verhouding theeblaadjes en water

Alleen dan is de intensiteit van de infusie naar wens.

WINKELWAGEN0
Er zijn geen artikelen in de winkelwagen
Verder winkelen
0