Groene thee behoort absoluut tot de groep van zogenaamde “superfoods” – voedingsmiddelen met veel buitengewone gezondheidseigenschappen. Het is rijk aan vitamines en mineralen zoals vitamine B, A, C, magnesium, ijzer en calcium en is een waardevolle aanvulling op je dagelijkse voeding, daarnaast is het puur plantaardig, natuurlijk en glutenvrij. Regelmatige consumptie van groene thee heeft een positief effect op de gezichtshuid, het cholesterolgehalte, het concentratievermogen en vele andere aspecten van lichaam en geest. Maar wat als je consumptie van groene thee iets te hoog is? In welke hoeveelheden moet groene thee worden geconsumeerd om ten volle te kunnen genieten van de gezondheidsvoordelen?
Ten eerste, is het zelfs mogelijk om te veel groene thee te drinken?
Helaas is dat mogelijk. Alles met mate – groene thee is geen uitzondering. Theebladeren zitten vol met stoffen die, in de juiste dosering, zeer gunstige gezondheidseffecten hebben. Het is echter mogelijk om ze te ‘overdosis’, wat kan leiden tot onaangename bijwerkingen. Over welke stoffen hebben we het hier?
Cafeïne
Met mate cafeïne is aangenaam stimulerend en verbetert de concentratie. Als er echter te veel wordt geconsumeerd, ervaren sommige mensen slapeloosheid, hoge bloeddruk, abnormale hartritmes, trillende handen of prikkelbaarheid. Vooral zwangere vrouwen moeten oppassen met te veel cafeïne in thee. Een gezonde volwassene mag niet meer dan 400 mg cafeïne per dag consumeren. Om deze waarde niet te overschrijden, mag u niet meer dan 10 kopjes traditionele groene thee (Sencha) of 5 g theepoeder in het geval van Matcha consumeren. Dit is echter een geschatte waarde. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groene thee is ook afhankelijk van het lichaamsgewicht en de gevoeligheid voor cafeïne.
Catechinen
Catechines zijn chemische verbindingen uit de polyfenolgroep en zijn extreem krachtige antioxidanten. Hun antioxiderende eigenschappen bestrijden effectief vrije radicalen en hebben ontstekingsremmende, anti-aging en kankerbestrijdende eigenschappen. In te grote hoeveelheden kunnen ze soms de opname van ijzer uit voedsel belemmeren of elektrolyten uit het lichaam wegspoelen. Mensen die risico lopen op ijzertekort of uitgedroogd zijn, moeten daarom extra voorzichtig zijn met het drinken van te veel groene thee. Tip: Groene thee drink je het beste 2 uur na een maaltijd zodat de opname van genoemde stoffen niet wordt vertraagd.
Regelmatig 2-5 kopjes groene thee per dag drinken is een van de beste geschenken die je je lichaam kunt geven. Maar zoals met alles is gematigdheid aan de orde van de dag.