Matcha Eigenschappen

Matcha is een zeer krachtige antioxidant

Antioxidanten zijn verantwoordelijk voor het neutraliseren van de negatieve effecten van vrije radicalen: ongepaarde zuurstofatomen die in het lichaam circuleren en gezonde moleculen aanvallen, dragen bij aan de ontwikkeling van hart-, oog-, hersen- en huidziekten en de meeste soorten kanker. De vorming van vrije radicalen wordt bijvoorbeeld versneld door chronische stress, ze komen ook in het lichaam met gefrituurde of gegrilde voedingsmiddelen en met vervuilde lucht. Antioxidanten elimineren vrije radicalen, herstellen de balans van het lichaam en ondersteunen het immuunsysteem op een permanente manier. Hun impact zorgt ervoor dat we ons gezonder voelen en verouderingsprocessen worden vertraagd. Grote hoeveelheden antioxidanten zijn te vinden in verse groenten en fruit, maar matcha bevat de hoogste concentratie in de ORAC-schaal! (Oxygen Radical Absorbance Capacity)

 

Een rijke bron van catechines (antioxidanten), EGCG – 10 kopjes in één kom

Matcha thee is een rijke bron van catechines. Het onderscheidt zich van alle andere antioxidanten door zijn specifieke eigenschappen bij het neutraliseren van de activiteit van vrije radicalen. Catechines verminderen het risico op atherosclerose, hebben een antibacterieel en antiviraal effect en verlagen het cholesterolgehalte in het bloed. Ze spelen een belangrijke rol bij het beschermen van de huid tegen schadelijke zonnestraling. Een derivaat van catechine genaamd EGCG, dat aanwezig is in matcha, is een bijzonder sterke antioxidant. Deze organische verbinding heeft een sterke anti-tumor activiteit en is een antioxidant die 100 keer sterker is dan vitamine C. Omdat we hele gemalen theebladeren consumeren, is één kopje van deze thee bij het drinken van matcha een equivalent van 10 kopjes gebruikelijke brouwsel van groene thee in termen van antioxidantgehalte.

ORAC-Werte im Vergleich  (Oxygen Radical Absorption Capacity – Fähigkeit zum Abfangen von Sauerstoffradikalen)

Matcha Eigenschaften

Journal of Agriculture and Food Chemistry, Lipophilic and Hydrophilic Antioxidant Capacities of Common Foods in the US.

 

Kalmerend en ontspannend

Matcha wordt al meer dan 1000 jaar gebruikt door de Chinese taoïsten en Japanse zenboeddhistische monniken als een middel om het behoud van vrede en helderheid van geest tijdens de lange uren van meditatie te ondersteunen. Tegenwoordig weten we dat bijvoorbeeld L-theanine, een aminozuur geconcentreerd in de bladeren die worden gebruikt om matcha te produceren, verantwoordelijk is voor deze neuropsychiatrische processen. L-theanine stimuleert de emissie van alfagolven in de hersenen, die onze stemming beïnvloeden en een gevoel van ontspanning en rust oproepen, zonder slaperigheid te veroorzaken. L-theanine helpt om de staat van waakzame ontspanning op te wekken, vergelijkbaar met wat wordt bereikt door meditatie. Een traditionele matcha in poedervorm heeft vier keer het gehalte aan L-theanine (39 mg per portie) in vergelijking met groene thee geserveerd in een theezakje.

 

Verbeterd geheugen en concentratie

Voedingsdeskundigen bevelen L-theanine ook aan vanwege het gunstige effect op het behoud van de juiste niveaus van dopamine en serotonine in het lichaam – stoffen die cruciaal zijn voor welzijn, creativiteit en bereidheid om uitdagingen aan te gaan. Deze twee organische verbindingen spelen een essentiële rol in tal van processen van het zenuwstelsel, zoals slaap, motiverend vermogen, het vermogen om plezier te ervaren. Serotonine fungeert als neuromediator, wat betekent een “boodschapper” van het lichaam die informatie tussen hersencellen doorgeeft. Het juiste niveau maakt het mogelijk om in slaap te vallen en reguleert de bloeddruk. Een tekort aan serotonine leidt tot een depressieve stemming, een groot tekort aan depressie. Dopamine is de belangrijkste neurotransmitter uit de groep van catecholamines uitgescheiden in het menselijk brein. Volgens recente studies is dopamine de basis van motiverende processen die verantwoordelijk zijn voor onze bereidheid om te handelen, te leren en cognitief te zijn.

 

Het verhoogt het energieniveau en verbetert het uithoudingsvermogen

Oorlogszuchtige samoerai dronken matcha voor een expeditie als een natuurlijke energieke drank. Matcha bevat grote hoeveelheden L-theanine en andere voedingsstoffen die een positieve invloed hebben op het immuunsysteem. Het energieniveau na het drinken van een kopje matcha kan meer dan zes uur aanhouden. Ondanks het cafeïnegehalte in matcha, zijn er geen bijwerkingen na consumptie ervan die typisch zijn voor de toestand na het drinken van koffie, zoals hyperactiviteit, hoge druk en nervositeit. Een gevoel van instroom van energie is stabieler dan in het geval van stimulatie van koffie omdat cafeïne in regelmatige doses in het bloed wordt verdeeld. Er is ook geen risico op een gevoel van uitstroom van energie, waar consumenten van sterke koffie over klagen. 80 milligram cafeïne in een kopje matcha is een equivalent van 90-150 milligram in een portie koffie.

 

Het helpt om overmatige calorieën te verbranden

Matcha groene thee versnelt het metabolisme van het lichaam, waardoor vier keer snellere vetverbranding. In tegenstelling tot veel diëten op de markt, veroorzaakt matcha, omdat het een natuurlijk voedingssupplement is, geen bijwerkingen zoals een verhoogde hartslag of verhoogde bloeddruk.

 

Perfecte ontgifting

Het hoge gehalte aan chlorofyl, een groen pigment dat de groene kleur geeft aan bladeren, zit in matcha en reinigt het lichaam van gifstoffen. De hoeveelheid chlorofyl in de bladeren neemt toe als gevolg van een speciale productiemethode waarbij theeplanten drie weken voor de oogst worden beschaduwd. Daardoor heeft de echte matcha uit Japan een mooie intens groene kleur.

 

Versterking van het immuunsysteem

De catechines in matchathee helpen niet alleen vrije radicalen te bestrijden, maar hebben ook antibiotische eigenschappen en versterken ons immuunsysteem door middel van zijn antibacteriële en antivirale werking. Een kopje thee levert aanzienlijke hoeveelheden vitamine A en C, kalium, calcium en ijzer aan het lichaam.

Matcha Eigenschaften vs Grüntee


Vergelijking van Sencha 3 g gebrouwen thee in 240 ml heet water en 2 g matcha in 100 ml (Pro Eco Research, Brunswick Lab., Covance Lab.)

 

Het vermindert het niveau van slechte cholesterol

Volgens onderzoek hebben mensen die regelmatig matcha drinken lagere niveaus van slecht LDL-cholesterol en een hoger goed HDL-cholesterol. Mannen die matcha dronken, vertoonden een 11% lagere incidentie van hartaandoeningen dan degenen die het niet dronken (American Journal of Clinical Nutrition, 2011).

MOYA MATCHA

PREMIUM

Biologische Matcha van de hoogste kwaliteit, gemaakt van de jongste en meest malse theeblaadjes van de eerste oogst. Het wordt aanbevolen voor de traditionele theeceremonie. Deze matcha heeft een diepgroene kleur, zoete en romige umamismaak zonder enige bitterheid.

MOYA MATCHA

TRADITIONAL

Hoge kwaliteit biologische Matcha gemaakt van eerste en tweede oogst theebladeren. Intense groene kleur, uitgebalanceerde zoet-bittere smaak en een delicate thee nasmaak. Om op traditionele wijze te drinken, maar ook om Matcha Latte, smoothies of cocktails te bereiden.

MOYA MATCHA

DAILY

Hoogwaardige biologische matcha met een intense theesmaak met een uitgesproken bittere noot. Een mengsel van de tweede en derde oogst van theebladeren. De kleur is sterker dan die van Matcha Traditional. Aanbevolen voor mensen die van groene thee houden, maar ook een ingrediënt voor Matcha Latte, smoothies, om te bakken of om ijs te maken.

MOYA MATCHA

CULINARY

Hoge kwaliteit biologische matcha met een lichtgroene kleur. Intense theesmaak met een merkbare bittere noot. Het komt van de derde, herfst, theebladoogst. Mooie natuurlijke groene kleur, aanbevolen voor culinaire doeleinden, bakken, ijs maken en andere bereiding met Matcha.

WINKELWAGEN0
Er zijn geen artikelen in de winkelwagen
Verder winkelen
0