Groene thee heeft duizenden enthousiaste volgers over de hele wereld. Het wordt al duizenden jaren geconsumeerd en zijn populariteit is explosief gestegen sinds Japanse monniken de gunstige effecten op lichaam en geest ontdekten. Zij waren degenen die de vele gezondheidsvoordelen van groene thee ontdekten en het gebruikten als hulpmiddel bij diepe meditatie in een staat van opperste concentratie. We weten nu echter dat er veel soorten groene thee zijn, elk met iets andere eigenschappen en gezondheidsvoordelen. Wat voor groene thee dronken de Japanse monniken? Wat is de gezondste groene thee?
Effecten van groene thee
Ondanks hun verschillen worden alle soorten groene thee als extreem gezond en heilzaam voor het lichaam beschouwd. Ze bevatten een hoge concentratie aan antioxidanten, vitamines en mineralen. Daardoor worden bijna alle soorten groene thee gekenmerkt door antivirale en antibacteriële effecten, maar ook door afslankende, stimulerende en concentratieverhogende effecten. Er kunnen echter subtiele verschillen in effecten worden opgemerkt als gevolg van de verschillende verwerking van de bladeren die worden gebruikt om elk type gedroogde thee te maken.
Matcha – de gezondste groene thee?
Een groene thee die heel gezond is, is matcha. Matcha is een groene thee gemaakt van fijngemalen theebladeren die worden gemengd met water en vervolgens worden gedronken of anderszins worden geconsumeerd. Als je matcha drinkt, consumeer je de theebladeren heel, in plaats van alleen een infusie ervan te drinken. De effecten zijn tot 10 keer sterker dan die van groene bladthee. Daarnaast worden de theeplanten die gebruikt worden om Matcha te maken gekweekt volgens de traditionele methode “Oishitaen 覆下園”, wat “groeien in de schaduw” betekent. Vrijwel al het zonlicht dat op de theeplanten valt, wordt afgeschermd met traditionele bamboematten. Dit proces dwingt de planten om meer chlorofyl, theïne en aminozuren te produceren, wat matcha zijn gezondheidsbevorderende eigenschappen geeft. Samen met goji-bessen en broccoli is het een van de krachtigste antioxidanten in de natuur.
Groene thee voor de gezondheid
De tweede van de meest gezonde Japanse theesoorten is Gyokuro-thee. Net als matcha is gyokuro een extreem krachtige antioxidant die vrije radicalen bestrijdt – enkele zuurstofmoleculen die celstructuren binnendringen en schade aanrichten. De effecten zijn gebaseerd op een kweekmethode die vergelijkbaar is met die van matcha. De theestruiken voor het maken van Gyokuro zijn ook gearceerd maar niet gemalen. Hoe zit het met andere soorten thee? Vanwege het hoge cafeïnegehalte kan de populaire Sencha worden aanbevolen aan diegenen die willen afvallen of zichzelf een boost willen geven. Voor wie op zoek is naar een perfecte aanvulling op een maaltijd, worden Rice Genmaicha en Universal Bancha aanbevolen. Ze hebben een onschatbaar effect bij het ondersteunen van het spijsverteringsstelsel. Hojicha en Kukicha daarentegen zijn voor wie op zoek is naar heerlijke thee met weinig cafeïne. De keuze voor de ideale thee hangt dus af van persoonlijke voorkeuren en het gewenste effect. Itadakimasu (Japans voor proost)!