Groene thee is een van de gezondste natuurlijke dranken om in je dagelijkse voeding op te nemen. Het heeft antioxiderende eigenschappen, heeft een afslankende werking, reguleert de bloeddruk, verbetert de conditie van huid, haar en nagels merkbaar, ondersteunt de werking van de spijsvertering en het immuunsysteem, voorkomt veroudering van het lichaam… Er zijn veel redenen om te kiezen het besluit om regelmatig thee te drinken. Maar zijn er gevallen waarin het consumeren van groene thee niet het beste idee is? Dat leggen we hieronder uit.
Ingrediënten niet voor iedereen
Groene thee dankt zijn diverse gezondheidsbevorderende eigenschappen aan de vitamine- en mineraalgroepen die het bevat. Allereerst zijn dit mineralen die voor iedereen nuttig zijn, zoals vitamine C, vitamine K, B-vitamines, magnesium en calcium. Groene thee bevat ook de minder voorkomende stoffen theïne en catechines.
Theïne is gewoon de naam voor de cafeïne die in theebladeren zit. Sommige soorten groene thee (zoals sencha- en gyokurobladeren en matchapoeder) bevatten veel van deze stof. De contra-indicaties voor de consumptie van theïne zijn dezelfde als voor cafeïne. Het is immers chemisch dezelfde stof. Groene thee met een hoog theïnegehalte mag niet in grote hoeveelheden worden gedronken door zwangere vrouwen of kinderen. Een oplossing zijn de respectievelijke soorten thee, die geen theïne bevatten vanwege hun specifieke samenstelling of hun productieproces. Een daarvan is Hojicha. Hojicha is een gebrande thee die tijdens het brandproces bijna al zijn cafeïnegehalte verliest.
Groene thee en de maag
Omdat groene thee de afscheiding van spijsverteringssappen stimuleert, moeten mensen met maagaandoeningen letten op hoe hun lichaam op groene thee reageert. Alles hangt af van individuele voorkeuren. Om buikpijn te voorkomen, is het raadzaam om thee en matcha op een volle maag te drinken.